Το ΙΒΕΠΕ-ΣΕΒ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SocialNEET επιδοτούμενο από το EEA και Norway Grants, προσκαλεί NEETS (Not in Education, Employment, or Training) στον 2o κύκλο σεμιναρίων κατάρτισης του προγράμματος SocialNEET.

Νέοι ηλικίας 18 έως 29 ετών οι οποίοι δεν εργάζονται, δεν σπουδάζουν και δεν επιμορφώνονται την παρούσα περίοδο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα σεμινάρια με τις εξής θεματικές ενότητες:

 
 • Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας
 • Πολιτιστική Δημιουργική Βιομηχανία

 «Η διάρκεια των σεμιναρίων είναι 30 ώρες ανά θεματική και συνοδεύονται από 30 ώρες πρακτικής άσκησης (χωρίς αμοιβή)»

 

 

Τρόπος υλοποίησης:

Η υλοποίηση των σεμιναρίων θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Cisco Webex ανταποκρινόμενοι στους περιορισμούς λόγο του COVID.

Το ακριβές πρόγραμμα των μαθημάτων ανά ημέρα θα διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση των εγγραφών. Στην ενότητα «Ειδικοί στόχοι ανά Σεμινάριο» θα βρείτε μια πρώτη πληροφόρηση σχετικά με την ώρα (πρωινό τμήμα ή απογευματινό τμήμα) καθώς και την συνολική διάρκεια του σεμιναρίου.

 

Γενικοί Στόχοι:

Τα προσφερόμενα σεμινάρια θα δώσουν στον συμμετέχοντα τα απαραίτητα εργαλεία και τις βασικές γνώσεις ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες σχεδιασμού και υλοποίησης ενός επιχειρηματικού πλάνου μέσα από το πρίσμα της κοινωνικής οικονομίας πάντα σε σχέση με την επιλεγμένη θεματική ενότητα.

Με την ολοκλήρωση οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να κατανοήσουν βασικούς οικονομικούς όρους, βασικές αρχές της έρευνας αγοράς και μελέτη ανταγωνισμού, τους βασικούς όρους κοστολόγησης των υπηρεσιών που παρέχουν καθώς και τις δράσεις προωθήσεις.

 

Ειδικοί στόχοι ανά Σεμινάριο:

Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας
   1. Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας
    Ο συμμετέχον θα μπορεί με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου να κατανοήσει την σημασία του «σημείου» για την δημιουργία καταστήματος καθώς και να επιλέξει την κατάλληλη θέση, να γνωρίσει τρόπους εξυπηρέτησης πελατών καθώς και δημιουργία πιστών πελατών, την αποτελεσματική επικοινωνία και προώθηση των υπηρεσιών του καθώς και τις επαγγελματικές δεξιότητες για επέκταση συνεργασιών.

    Το σεμινάριο προσφέρεται την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου με πρωινά μαθήματα συνολικής διάρκειας 30 ωρών (8 μαθήματα).


Ανάπτυξη Υπηρεσιών Φύλαξης Αιολικών Πάρκων Διαχείρισης και Καθαρισμού Φωτοβολταϊκών Πάρκων
   1. Πολιτιστική Δημιουργική Βιομηχανία

    Η επιχειρηματικότητα δεν αφορά μόνο μια ιδιοφυΐα που κάνει μαγικά, αλλά μια ομάδα ανθρώπων που συνδυάζουν τις δυνάμεις τους, ενεργούν και πραγματοποιούν την αλλαγή. Η επιχειρηματικότητα περιγράφει την ανακάλυψη και τη βιώσιμη εκμετάλλευση ευκαιριών για τη δημιουργία αλλαγών. Οι συμμετέχοντες, θα αναπτύξουν την ιδέα τους για τη δημιουργία επιχείρησης στον τομέα της πολιτιστικής δημιουργικής βιομηχανίας.

    Το σεμινάριο προσφέρεται την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου με απογευματινά μαθήματα συνολικής διάρκειας 30 ωρών (8 μαθήματα).

 

Πώς μπορούμε να συμμετάσχουμε στην κατάρτιση;

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι 19 Νοεμβρίου 2021 και αρκεί η συμπλήρωση της Αίτησης Συμμετοχής στον σύνδεσμο:

 

 

Οι διαθέσιμες θέσεις για τα σεμινάρια κατάρτισης αφορούν στην κάλυψη 25 θέσεων ανά θεματική και συνολικά αφορούν 125 θέσεις.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για την κάλυψη των θέσεων και οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε περισσότερες από μία θεματικές.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Το έργο SOCIALNEET είναι ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα του EEA και Norway Grants και είναι μια φιλόδοξη και καινοτόμος πρωτοβουλία εννέα φορέων από οκτώ χώρες της Ευρώπης που αποσκοπεί στην δημιουργία απασχόλησης για νέους κάτω των 30 ετών, οι οποίοι βρίσκονται εκτός απασχόλησης ή/και εκπαίδευσης, αξιοποιώντας νέα μοντέλα κοινωνικής καινοτομίας στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας και ειδικότερα στους τομείς: Τουρισμού - Πολιτισμού, Φροντίδας Υγείας, Αγροδιατροφής, Νέων Τεχνολογιών & Ελεύθερου Λογισμικού και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας.

 

Τι είναι το SOCIALNEET

Η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει το SOCIALNEET είναι η επανένταξη των νέων που δεν εργάζονται αλλά ούτε σπουδάζουν (NEETs - not in Employment and not in Education or Training). Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η καθιέρωση κοινωνικά καινοτόμων επιχειρηματικών λύσεων και η εύρεση απασχόλησης σε κοινωνικές επιχειρήσεις για νέους ανέργους ηλικίας 18-29 ετών και 25-29 ετών. Ο πληθυσμός των NEETs θα εκπαιδευτεί και θα αποκτήσει εργασιακή εμπειρία σε μία ή περισσότερες οργανώσεις κοινωνικής οικονομίας, σε 5 βασικούς τομείς όπως:

   • η Bιομηχανία Πολιτισμού και Τουρισμού,
   • η Υγειονομική Περίθαλψη,
   • η Γεωργία και πιο συγκεκριμένα η Αγροδιατροφή,
   • η Πληροφορική και το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα και
   • οι Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας
Επιπλέον το πρόγραμμα αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση δικτύωσης και ανάπτυξης ικανοτήτων κοινωνικής οικονομίας, στη δημιουργία ενός δικτύου εμπειρογνωμόνων σε 7 χώρες της ΕΕ, στην αύξηση των δεξιοτήτων των πρώην NEETs και στην αυξημένη ευαισθητοποίηση ενός μεγάλου τμήματος τοπικών και διεθνών πληθυσμών σχετικά με το αντίκτυπο και την πρακτική λύση που έχει η κοινωνική καινοτομία και η επιχειρηματικότητα στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Η διακρατική προστιθέμενη αξία του έργου διασφαλίζεται από τη γεωγραφική του κάλυψη σε 8 χώρες και τη συμμετοχή εταίρων με σημαντική εμπειρία στην κοινωνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα μετρηθούν μέσω ενός συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης και θα καθιερωθούν ποσοτικοί και ποιοτικοί δείκτες. Οι χρησιμοποιούμενες μέθοδοι, τα εργαλεία και οι δομές που δημιουργούνται στο πλαίσιο του έργου θα είναι επαναληπτικές και θα μπορούν να χρηματοδοτούνται και από άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, εξασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων.

 

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η πρόσφατη οικονομική κρίση έθεσε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας το θέμα της ανεργίας των νέων και την προώθηση πρωτοβουλιών για την αποτελεσματική επανένταξή τους στην εκπαίδευση αλλά και στην απασχόληση, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας. Βασική προτεραιότητα λοιπόν είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η εύρεση καινοτόμων μεθόδων και μέτρων που να έχουν μακροχρόνια επίδραση στο πρόβλημα. Ο κύριος στόχος του έργου είναι η υποστήριξη ίδρυσης κοινωνικών επιχειρήσεων, όπου οι νέοι άνεργοι ηλικίας 18-29 ετών και 25-29 ετών θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, προκειμένου εν συνεχεία να αναπτύξουν την ικανότητα να ιδρύσουν είτε δικές τους κοινωνικές επιχειρήσεις, είτε να συμμετάσχουν σε άλλες παρόμοιες. Μέσω της δημιουργίας ενός διακρατικού δικτύου μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, το SOCIALNEET θα κληθεί να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό των NEETs και της ανεργίας των μη κινητοποιημένων νέων, της έλλειψης δεξιοτήτων και επαγγελματικής πείρας, της έλλειψης κινήτρων και επιχειρηματικής κουλτούρας σε επτά ευρωπαϊκές χώρες.

 

ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

   • Επτά "σημεία συνάντησης" των ΝΕΕΤs
   • Θεωρητική εκπαίδευση και πρακτική άσκηση σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (πολιτιστική και τουριστική βιομηχανία, φροντίδα υγείας, αγροδιατροφή, πληροφορική και λογισμικό ανοιχτού κώδικα, εναλλακτικές πηγές ενέργειας)
   • Δράσεις ανάπτυξης ικανοτήτων σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην προοπτική ανάπτυξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας
   • Δράσεις που απευθύνονται σε έμπειρα μέλη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να δραστηριοποιηθούν ως Μέντορες
   • Καινοτόμα Επιχειρηματικά Σχέδια
   • Καταγραφή Ανενεργών Πόρων
   • Συμβουλευτικές Υπηρεσίες προς NEETs

 

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ & ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Οι δραστηριότητες του έργου έχουν ομαδοποιηθεί σε έξι Πακέτα Εργασίας και όλες οι δραστηριότητες είναι προσαρμοσμένες ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νέων ανέργων για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και την απόκτηση γνώσης. Στο πλαίσιο της περιοχής «Καινοτομία και εξερεύνηση» θα εισαχθεί ένα καινοτόμο μοντέλο μάθησης βασισμένο στην εργασία, όπου οι NEETs θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξειδικευμένα σεμινάρια κατάρτισης και ανάπτυξης ικανοτήτων που διοργανώνονται από πανεπιστήμια και ιδρύματα κατάρτισης , καθώς και, η συμμετοχή στην πρακτική κατά την εργασία σε κοινωνικές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Το «Σημείο Συνάντησης NEETs» (Meeting Point) θα αποτελέσει έναν κόμβο κοινωνικής καινοτομίας που θα παρέχει πόρους και ευκαιρίες συνεργασίας για τους NEETs. Η συμβολή έμπειρων οργανώσεων και στο πλαίσιο τη μεταλαμπάδευσης της τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, είναι η ουσία με την παροχή στους ωφελούμενους των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων για την οργάνωση μιας κοινωνικής επιχείρησης ή την εύρεση εργασίας σε μια κοινωνική επιχείρηση ως εργαζόμενοι. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις θα μπορούν επίσης να αποκτήσουν γνώσεις, να ανταλλάξουν και να μοιραστούν καλές πρακτικές και να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην κοινωνική επιχειρηματικότητα σε μαθήματα που ενσωματώνουν την εμπειρία και τη συμβολή του εξειδικευμένου Εταίρου. Όλες οι παραπάνω μέθοδοι θα περιγραφούν με την καθοδήγηση και τη γνώμη εμπειρογνωμοσύνης του Συνεργάτη Εξειδίκευσης παρέχοντας έτσι την απαραίτητη γνώση και το σταθερό υπόβαθρο για βέλτιστα αποτελέσματα έργου. Συνολικά, το έργο έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να παρέχει στους NEETs απτά αποτελέσματα και να βελτιώσει τις δυνατότητες απασχολησιμότητας πρώτα με την αξιολόγηση των συνθηκών για πρωτοβουλίες κοινωνικής επιχειρηματικότητας στις τοπικές κοινωνίες, στη συνέχεια με την καθιέρωση των «Σημείων Συνάντησης NEETs» (Meeting Point), ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύσει και τους NEETs (ωφελούμενοι) και τα μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών (εκπαιδευτές) ως μέντορες υπό την υψηλή επίβλεψη του εταίρου εμπειρογνωμοσύνης, έτσι ώστε οι NEETs να μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα είτε βρίσκοντας δουλειά στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας/κοινωνίας των οργανώσεων πολιτών είτε απασχολούμενοι στην κοινωνική επιχειρηματικότητα.

 

NEET

Τρέχον Εξάμηνο Προγραμματισμένα Σεμινάρια

Δείτε τα προγραμματισμένα σεμινάρια για το τρέχον εξάμηνο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ