Σκοπός
Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενοι να γνωρίσουν την οργανοληπτική αξιολόγηση των προϊόντων, ως εργαλείο για τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων του οργανοληπτικού ελέγχου.
Σε ποιους απευθύνεται
Χημικούς Μηχανικούς, Χημικούς, Τεχνολόγους Τροφίμων, Γεωπόνους, Κτηνιάτρους και σε όλους τους εμπλεκόμενους στηνπαραγωγική διαδικασία, εργοδηγούς, υπεύθυνους αποθήκης, υπεύθυνους πρώτων υλών, κ.λπ.
Περιεχόμενα Σεμιναρίου
Εισαγωγή
- Επιστημονικό πλαίσιο του ποιοτικού ελέγχου
- Τεχνολογικές αρχές
- Μεθοδολογία ελέγχου και εκτίμησης ποιότητας
Οργανοληπτική Εξέταση Τροφίμων
- Οι αισθήσεις και αλληλεπιδράσεις τους στην αντίληψη της ποιότητας (αναλυτική περιγραφή και ορολογία)
- Μέθοδοι οργανοληπτικών ελέγχων
- Βασικές Αρχές - Ορολογία
- Οργάνωση οργανοληπτικών δοκιμών
Στατιστική Επεξεργασία Αποτελεσμάτων
- Εισαγωγή στην στατιστική λογική
- Περιγραφή όλων των χρησιμοποιούμενων στατιστικών εργαλείων (διαγράμματα, παράμετροι, κατανομές, επίπεδα εμπιστοσύνης, αναλύσεις διακυμάνσεων).
Δειγματοληψία
- Προγράμματα δειγματοληψίας έλεγχοι
- Επιλογή δειγμάτων
- Διαδικασία δειγματοληψίας
Χρόνος ζωής/Self-life
- Βασικές αρχές εκτίμησης χρόνου ζωής
- Μοντέλα αλλοιώσεων
- Μεθοδολογία προσδιορισμού χρόνου ζωής
- Νομοθεσία