Σκοπός
Η γνώση μικροβιολογίας τροφίμων είναι απαραίτητη για λόγους υγείας και οικονομίας. Σκοπός του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος είναι:
- Η περιγραφή των γενικών και ειδικών χαρακτηριστικών των μικροοργανισμών που σχετίζονται με τα τρόφιμα.
- Η ενημέρωση των εκπαιδευόμενων σχετικά με τις αρχές και μεθόδους προσδιορισμού των μικροοργανισμών στα τρόφιμα.
- Η παρουσίαση των μεθόδων περιορισμού της ανάπτυξης ή καταστροφής ανεπιθύμητων μικροοργανισμών (μικροοργανισμών που προκαλούν αλλοιώσεις στα τρόφιμα και, ακολούθως, ασθένειες και τροφικές δηλητηριάσεις στον άνθρωπο).
- Η μελέτη των ιδιοτήτων των χρήσιμων μικροοργανισμών (αυτών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παρασκευή τροφίμων, ενζύμων και άλλων ουσιών).
Σε ποιους απευθύνεται
Το πρόγραμμα Μικροβιολογίας τροφίμων απευθύνεται σε χειριστές μηχανημάτων επεξεργασίας κρεάτων, παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, χειριστές μηχανών αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και παραγωγής προϊόντων από δημητριακά και σοκολάτα, σε χειριστές μηχανών επεξεργασίας φρούτων, λαχανικών, ζάχαρης, καφέ, κακάο, σε χειριστές μηχανημάτων ποτοποιίας, ζυθοποιίας και, γενικά, σε όσους ενδιαφέρονται να επιμορφωθούν σε θέματα μικροβιολογίας τροφίμων.
Περιεχόμενα Σεμιναρίου
- Ταξινόμηση μικροοργανισμών
- Μορφολογία και αναπαραγωγή βακτηρίων, μυκήτων, ιών
- Θάνατος μικροοργανισμών (τρόποι δράσης και είδη αντιμικροβιακών παραγόντων)
- Πηγές μικροοργανισμών στα τρόφιμα
- Δείκτες υγιεινής ποιότητας τροφίμων
- Τροφοδηλητηριάσεις
- Αντιμετώπιση μικροοργανισμών σε τρόφιμα
- Μικροοργανισμοί στην παραγωγή τροφίμων
- Υγιεινή τροφίμων